ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ - ΑΔΕΔΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Εσείς ευθύνεστε λέει η ΑΔΕΔΥ για το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα

ΤΡΙΠΟΛΗ 3/4/2007

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η ΑΔΕΔΥ για τις πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των ομολόγων. Ειδικά για το θέμα του ΤΕΑΔΥ, σημειώνεται ότι η ευθύνη βαρύνει το διορισμένο πρόεδρο από τον υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ μετά τη σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΠΟΠΟΚΠ) και τα συνδικαλιστικά στελέχη που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους στις διοικήσεις των Ταμείων, «στο υπόβαθρο της σκανδαλώδους υπόθεσης των ομολόγων είναι η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης του δημοσίου χρέους κάτω από την επιλογή της απογραφής που επιβάλλει και τη λογιστική μείωση του ελλείμματος σε βάρος των Ταμείων, των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των ανέργων». Παράλληλα η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για υποθήκευση της απόδοσης των αποθεματικών των Ταμείων στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων κάνοντας παράλληλα λόγο για «περικύκλωση των Ταμείων από συμφέροντα και χρηματιστηριακές πρακτικές τζόγου».

Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει πως:

1. Η άμεση αποδόμηση του πλέγματος χειραγώγησης, αναξιοκρατίας και απογύμνωσης των Ταμείων από εξειδικευμένες υπηρεσίες και στελέχη, είναι προϋπόθεση για την εγγύηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ασφαλισμένων.

2. Η προώθηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου πραγματικής αυτοτέλειας και αυτοδιοίκησης από τον ορισμό της Διοίκησης με ανοιχτή, διαγωνιστική διαδικασία (προκήρυξη θέσεων Προέδρων, Αντιπροέδρων) η οριοθέτηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία τους (εγγύηση διάθεσης, προσβασιμότητας στοιχείων και πληροφόρησης του συνόλου των μελών της), βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποθεματικών και επαναπροσδιορισμού των όρων και διαδικασιών διαχείρισης, διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης με οποιοδήποτε τραπεζικό ή χρηματιστηριακό όμιλο επενδυτικών προτάσεων, στην αρχή της δημοσιότητας ως βάση της διαφάνειας, είναι θεμελιακή προϋπόθεση για τη συνέχεια της εκπροσώπησης.

Και τονίζει ότι:

3. Η ανάγκη συστηματοποίησης παράλληλων διαδικασιών κοινωνικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι αναντικατάστατη συνθήκη για την άλλη και επόμενη μέρα των Ταμείων με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και των εγγυήσεων για τους ασφαλισμένους.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, «η αντιμετώπιση της κατάστασης με βαθύτερη πρόσδεση των Ταμείων σε τραπεζικά και χρηματιστηριακά συμφέροντα (επιλογή Διοικητών από Τράπεζα Ελλάδος ή Κεφαλαιαγορά) ή με παραστάσεις διασποράς των ευθυνών στους εκπροσώπους των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, δεν συμβάλλει στην πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου και την απόδοση των ευθυνών (και όχι μόνο των πολιτικών) σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν και οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να διαχέονται, να μετατοπίζονται, να συμψηφίζονται, δεδομένου ότι η πρακτική αυτή προσφέρει και στην υπερασπιστική - πλέον - γραμμή τους».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή