ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ - ΑΔΕΔΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας στις 19 Ιούνη για την ακρίβεια

ΤΡΙΠΟΛΗ 14/6/2008

Η ακρίβεια, η προκλητική συσσώρευση πλούτου στους οικονομικά ισχυρούς, ο διπλασιασμός των τιμών σε βασικά τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο αποτελούν τη νέα επιθετική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας.

Τα ευχολόγια, οι αόριστες υποσχέσεις, οι δηλώσεις καλών προθέσεων στη Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε για την «Πείνα στον Κόσμο» ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, με συμμετοχή 183 χωρών (παραβρέθηκαν 50 ηγέτες κρατών) δεν θα γεμίσει τα στομάχια ενός δισεκατομμυρίου πεινασμένων.

Στην Ελλάδα τα καρτέλ των επιχειρήσεων τροφίμων, των βιομηχάνων και των Σούπερ Μάρκετ έχουν με τις μυστικές ρήτρες τους δημιουργήσει ολιγοπωλειακή κατάσταση με αποτέλεσμα οι αυξήσεις των τιμών να ξεπεράσουν κάθε όριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα είναι οι πιο υψηλές από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης (π.χ. οι τιμές στο γάλα είναι κατά 45% υψηλότερες, τα καύσιμα, η αμόλυβδη βενζίνη και τα λαχανικά είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση, το ψωμί τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, τα φρούτα την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, άλλα τρόφιμα και ψάρια την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Οι επιχειρηματίες ανακατανέμουν διαρκώς και ασύδοτα, μέσα από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, τον πλούτο υπέρ τους και οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι καταναλωτές επιβαρύνονται δυσβάστακτα.

Μέσα σ' αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της, να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη.

Υποστηρίζει ότι για την ακρίβεια και την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών φταίει η άνοδος των τιμών του πετρελαίου.

Προσπαθεί να καλύψει την Ελληνική πραγματικότητα μέσα από την οποία προκύπτει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί δύο και τρεις φορές πάνω από την Ευρώπη.

Προσπαθούν να καλύψουν τις πολιτικές ευθύνες που υπήρχαν και υπάρχουν και έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της θεοποίησης της αγοράς και του ανταγωνισμού, την επίρριψη όλων των ευθυνών στους νόμους της αγοράς, την απουσία κάθε ελέγχου, τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν.

Είναι αποκαλυπτικό ότι τη στιγμή που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και ξορκίζουν την ακρίβεια την ίδια στιγμή ακολουθούν μια εισοδηματική πολιτική που μειώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, και υποβαθμίζει το βιοτικό μας επίπεδο.

Ήδη το 2007 είχαμε ακόμη και ονομαστικές μειώσεις εισοδήματος ενώ για το 2008 προβλέπονται αυξήσεις σε μέσα επίπεδα 2% όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 5%.

Φτάνει πιά.
Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την προστασία και αναβάθμιση των αποδοχών μας.

Διεκδικούμε:
. Ουσιαστικές αυξήσεις. Νέο Μισθολόγιο με 1300 ευρώ κατώτερο Β.Μ. από 1-1-2008.
. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης.
. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Προστασία και αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών.
. Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια Παιδεία και Υγεία, διασφάλιση αναβαθμισμένων κοινωνικών αγαθών στους πολίτες.
. Να μπει φρένο στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
. Να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων αλλά και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των ΔΙΟΔΙΩΝ, των ΚΑΥΣΙΜΩΝ.
. Να ελεγχθεί και να τιμωρηθεί αυστηρά η κερδοσκοπία και η νοθεία των προϊόντων στην αγορά.
. Να μειωθούν τα επιτόκια των τραπεζών ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά απ' τα δάνεια και τις κατασχέσεις.
. Να διαλυθούν τα καρτέλ και τα ολιγοπώλεια στην αγορά. Να δημοσιευθούν τώρα τα ονόματα των επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν.
. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
. Να ενισχυθούν οικονομικά οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μετά απ' όλα αυτά το συνδικαλιστικό και καταναλωτικό κίνημα δεν μπορεί να παραμένει θεατής των εξελίξεων.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών και αγωνιστικής δράσης είναι μονόδρομος, είναι η μόνη απάντηση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για την ακρίβεια που θα γίνει στις 19 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στη πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη και να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Η ακρίβεια και η μονόπλευρη λιτότητα μας αφορά όλους.

Από την Εκτελεστική Γραμματεία
του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας

Επιστροφή